Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Κώδικας επιλογής συντρόφου

Καλή μου φίλη, ως συνήθως και πάλι επέλεξες ένα σπουδαίο θέμα. Το θέμα της σχέσης, ανάμεσα στα δύο φύλλα. Βεβαίως η ανθρωπιά, πρωτίστως, η συντροφικότητα, η τρυφερότητα, ο σεβασμός.

Εκείνο το συναίσθημα της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης, της ειλικρίνειας, της πληρότητας. Η δυνατότητα επικοινωνίας κι ο θαυμασμός. Να νοιώθεις ότι πλαγιάζεις με κάποιον που σε νοιάζεται και το σπουδαιότερα, απ' όλα, ότι σ' αγαπά, μ' αυταπάρνηση κι' αλτρουισμό, ότι είναι εκεί δίπλα, για σένα, ανά πάσα στιγμή.

Να προσθέσουμε στον κατάλογο την κοινωνικότητα, για το άμεσο κι' ευρύτερο περιβάλλον. Να φυλαγόμαστε, όμως από τους μονόπαντους που μόνον παίρνουν, δεν δίνουν, είναι ζηλόφθονοι, μισαλλόδοξοι και διχαστικοί, σε κάνουν άνω κάτω.

Οπωσδήποτε όλα αυτά αμοιβαία, ανυπόκριτα, μπεσαλίδικα και μ' απόλυτη αλληλοαποδοχή.

Με την Βασούλα μου, την αναντικατάστατη συντρόφισσά μου, ζήσαμε σχεδόν ασυνέφιαστα, γιατί εφαρμόσαμε τις παραπάνω προδιαγραφές συμβίωσης. Διανθίσαμε τη ζωή μας και με τρία θαυμάσια παιδιά, δύο αγόρια στη μέση η κορούλα μας, τα μεγαλώσαμε, τα μορφώσαμε, τ' αποκαταστήσαμε.

Και τώρα ζούμε οι δυο, μ' απόλυτη διακριτικότητα κι αρμονία, ανάμεσα στα παιδιά μας και αρκετούς μας φίλους. Αν ξαναρχίζαμε τη ζωή, θα ξαναζευγαρώναμε, για δέκα ζωές.

Μια συμβουλή για τους λεύτερους. Να επιλέξετε τον-την σύντροφό σας και να μην σας επιλέξουν. Αυτό σημαίνει, ότι ξέρω τι θέλω κι επιλέγω. Και όταν η επιλογή δεν γίνεται επιπόλαια και είναι αμοιβαία, τότε έχουμε επιτυχία συμβίωσης.

Μετά το γάμο εφοδιαστείτε με την αλληλοαποδοχή, ανοχή και ψυχραιμία στα κουσούρια και τις όποιες διαφορές προκύψουν. Μην είμαστε απόλυτοι. Αποφεύγετε την απαίτηση της τελειομανίας. Ουδείς γαρ τέλειος.

Και χαμογελάτε, κόντρα στις αντιξοότητες της συμβίωσης. Χαμογελάτε με καλοσύνη και πορευτείτε. Ζήστε την κάθε στιγμή χωρίς προκαταλήψεις. Δώστε αγάπη και κατανοήστε ανυστερόβουλα την-τον σύντροφό σας. Υπάρχει η αρχή της ανταποδοτικότητας. Και βασιστείτε στον εαυτό σας. Εφαρμόστε το δούναι λαβείν και στα συναισθήματά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: