Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Βαθμοί πνευματικότητας

Υπάρχουν τρεις βαθμίδες πνευματικότητας και τρεις κατηγορίες ανθρώπων, ανάλογα με το βαθμό και την ένταση πνευματικότητας.

Η πρώτη κατηγορία είναι η ενστικτώδη πνευματικότητα. Οι άνθρωποι στη κατηγορία αυτή, έχουν υποβαθμισμένη πνευματικότητα. Υπερισχύει σ' αυτούς το ένστικτο. Είναι έρμαια των επιθυμιών τους. Είναι αυτοί που τους λέμε συμφεροντολόγους, με περιορισμένη κοινωνικότητα και περισσή αρπακτικότητα. Είναι χοντροειδείς, από την Πάρω, που λέμε.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η έλλογη πνευματικότητα. Είναι οι άνθρωποι που έχουν αναπτυγμένη κοινωνικότητα. Ελέγχουν τ’ ένστικτά τους, δεν είναι αρπακτικοί, έχουν μια καλλιέργεια. Δεν βλάπτουν κανένα και δεν επιτρέπουν να στους βλάψεις. Η κατηγορία αυτή είναι από τη Πάρω και από την Δίνω.

Τέλος έχουμε την απόλυτη πνευματικότητα. Είναι σφόδρα καλλιεργημένοι, όχι μόνον γνωσιολογικά, αλλά και κοινωνικά. Ελέγχουν έντονα τα θέλω τους. Μοιράζονται τα πάντα με τον συνάνθρωπο, αγαπούν τους πάντες και τα πάντα, έχουν ένα φωτοστέφανο φωτεινότητας κι' ακτινοβολίας. Δεν σου ζητούν τίποτα και, όπως σας είπα, μοιράζονται μαζί σου και την μπουκιά τους. Μοιράζονται τον πόνο και τη χαρά. Έχουν κρίση κι' αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αναπτυγμένη.

Είναι αυτούς που λέει η Εκκλησία και ο λαός μας, οι άγιοι. Άγιους έχουμε δύο κατηγορίες, Τον θρησκευτικό που ενεργεί, υπηρετώντας το θέλημα του Θεού. Και τον κοινωνικό άγιο που ενεργεί ανυστερόβουλα από αγάπη προς τον συνάνθρωπό του.

Προσωπικά προτιμώ τον κοινωνικό άγιο. Ο θρησκευτικός είναι συνήθως αμοιβόμενος και δογματικός. Πουλά ανύπαρκτα προϊόντα, σωτηρία ψυχών, δευτέρα παρουσία και άλλα μυθεύματα. Μακάρι να προστατεύανε τον πιστό και στα καθημερινά επίγεια προβλήματά του. Δεν εννοώ να χορτάσουν πεινασμένους. Μην δώσεις στον πεινασμένο ψάρια. Μάθε του να ψαρεύει μόνος του και προστάτεψέ τον από την όποια εκμετάλλευση κι' ομηρία.

Εν συντομία, λοιπόν, από τα παραπάνω, πνευματικό αποκαλούμε τον άνθρωπο με κοινωνική και γνωσιολογική καλλιέργεια-μόρφωση που προσφέρει τις υπηρεσίες του, αφειδώς, και χωρίς να του ζητηθούν. Δεν ξέρω Μαρία μου αν σε κάλυψα, έστω και στοιχειωδώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: