Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Οι τρεις κατηγορίες συμπεριφορών τ' ανθρώπου



Οι άνθρωποι παρουσιάζουν τρεις κατηγορίες συμπεριφοράς, έναντι των συνανθρώπων τους.


1.       Είναι εκείνοι που έχουν ενστικτώδη αρπακτικότητα, σε κακολογούν, σε πληγώνουν ηθικά, σε προδίδουν, σε κλέβουν και σ’ εκμεταλλεύονται και ως εργαζόμενο και ως γεωργό-κτηνοτρόφο, αγοράζοντας τα προϊόντα τους σε τιμές σχεδόν κόστους και ως καταναλωτή με τις ξέφρενες τιμές, αλλά και την άγρια φορολογία, άμεση κι’ έμμεση και κάθε φορά που τους δίδεται η ευκαιρία. Δεν  σου δίνουν ούτε νερό.  Έχουν ενστικτώδη αρπακτική πνευματικότητα.


2.       Είναι εκείνοι που δεν σ' αδικούν, δεν είναι αρπακτικοί, αλλ' ούτε επιτρέπουν να τους αδικήσουν. Έχουν κοινωνική πνευματικότητα.



3.       Τέλος είναι οι άνθρωποι που δεν νοιάζονται για τους εαυτούς τους, μοιράζονται τα πάντα και δεν απαιτούν τίποτ' από τους άλλους. Θυσιάζονται για τους συνανθρώπους τους, χωρίς καμιά προσδοκία ανταπόδοσης.


Οπωσδήποτε η κάθε προηγούμενη γενιά έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του ήθους των απογόνων της. Οι γονείς, η πολιτεία και η θρησκευτική ηγεσία, σ' όλες τις βαθμίδες των διαχειριστών εξουσίας συνευθύνονται για τη κοινωνική και πνευματική αγωγή της εκάστοτε νέας γενιάς.


Έχοντας δε, υπ' όψη ότι οι άνθρωποι είναι Κοινωνικά Όντα, για την αρμονική συμβίωσή τους χρειάζονται κανόνες ίσων δικαιωμάτων κι' υποχρεώσεων, ισονομίας και ισοπολιτείας. Το θέμα είναι ότι οι κανόνες αυτοί δεν εφαρμόζονται από τους διαχειριστές εξουσίας και τα γενιτσαράκια τους.

Αλλά την ευθύνη της κακοδαιμονίας του ανθρώπινου γένους έχουν αυτοί που ανήκουν στη πρώτη κατηγορία. Νοιάζονται για τον εαυτούλη τους, συσσωρεύουν πλούτη, είναι αμετανόητοι κι’ αχόρταγοι.


 Είναι παντοδύναμοι μας διχάζουν και βασιλεύουν. Η μόνη λύση ν’ απαλλαγούμε απ’ αυτούς είναι η αφύπνιση κι’ η παλλαϊκή  αντίδραση ανατροπής τους, από τις κακοποιημένες στρατιές των μόνιμων θυμάτων τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: