Άκη, όλα καλά και ωραία αυτά που λες και καλά ακούονται. Μπράβο σου. Είσαι ευαίσθητος και κοινωνικής έντασης. Πράγματι το γλέντι και ο χορός ενώνει τους ανθρώπους. Μην ξεχνούμε όμως τη λαϊκή θυμοσοφία που εκφράζεται με τη φράση: «Νηστικιά αρκούδα δεν χορεύει. Παλαιά και τώρα η πάγια πολιτική, του "Άρτος και θεάματα", των κρατούντων, ήταν και αποτελεί καθιερωμένο όπλο εξαπάτησης, σε βάρος των φτωχών τάξεων. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η συνειδητή χειραγώγηση. Όπως αναφέρεις μας εξαπατούν με χίλιες μεθοδεύσεις, με τις οποίες μας οδηγούν στην ύπνωση και την αδράνεια, για να συνεχίσουν να εξουσιάζουν και να πλουτίζουν παράνομα.
Και αυτή τη συνειδητή παραπληροφόρηση-παραπλάνηση, ως αντικοινωνικό ανοσιούργημα, πρέπει να το σταματήσουμε. Φτάνει, πια, ο από αμέτρητους αιώνες, τέτοιος, θρασύτατος εμπαιγμός.
Μας έχουν εξωθήσει στον έσχατο εξευτελισμό, αγνοώντας και γράφοντας στα παλαιά τους τα υποδήματα, συνταγματικά δικαιώματα που αποκτήθηκαν μ’ αίμα και θυσίες, όπως τ’ αυτονόητο της εργασίας, της υγείας, της παιδείας, της κατοικίας, της ελευθερίας του λόγου, της ελεύθερης έκφρασης των βουλήσεων, των ιδεών, της οικιακής ασυλίας κλπ. Δικαιώματα ημών των συμπολιτών τους, που τους φέρνουμε στην εξουσία, και, που αποτελούμε το εκλογικό σώμα, ως κυρίαρχος λαός.
Παρ' όλα αυτά κρατούν εμάς και τα παιδιά μας σε μόνιμη ομηρία και ένα καθεστώς διαρκούς ταπεινωτικής φτώχειας.
Φίλτατε Άκη για να χτυπήσεις κάποιον που σ’ αδικεί, δεν έχεις παρά να ψάξεις που πονάει και ν’ επισημάνεις τις μεθόδους εξαπάτησης σε βάρος σου.
Σου θυμίζω την ειρηνική επανάσταση, ενάντια των άγγλων ιμπεριαλιστών, που κήρυξε ο κοινωνικός και πολιτικός φιλόσοφος Μαχάτμα Κάντυ(1869-1948).
Οι άγγλοι έπαιρναν τ’ εθνικά προϊόντα των υποτελών τους Ινδών το λουλάκι και τα λινόφυτα σε μορφές πρώτης ύλης, για ένα κομμάτι ψωμί και τους τα πωλούσαν με μεγάλη επιβάρυνση προστιθέμενης αξίας.
Τους συνέστησε να ξαναβγάλουν τους αδρανείς αργαλειούς και ν’ υφάνουν με το πατροπαράδοτο τρόπο τα λινά ρούχα τους και να πάψουν να ντύνονται με τα πλουμιστά ξελογιάρικα υφάσματα των άγγλων.
Μ΄ αυτό τον απλό τρόπο οι Ινδοί παραγωγοί πρώτων υλών, άρχισαν να πωλούν σε πολύ συμφέρουσες τιμές τις περισσευούμενες πρώτες ύλες. Και στο μονοπώλιο του αλατιού των κυρίαρχων Βρετανών, τους έμαθε να παράγουν αλάτι από τις θάλασσές τους. Παρήγαγαν το εθνικό τους αλάτι. Ο Κάντυ τους ανάγκασε τελικά να αποχωρήσουν νύχτα από τις Βρετανικές Ινδίες.
Παρόμοια μέτρα που μπορεί να υλοποιηθούν στη χώρα μας είναι να μεταποιήσουν τα αγροτικά, κτηνοτροφικά, οπωροκηπευτικά κ. ά πρωτογενή προϊόντα οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Το στάρι να το επεξεργασθούν κάθετα και να το προωθήσουν ως αρτοσκευάσματα, τα κρέατα, πουλερικά, ως κρεατοσκευάσματα, τα γάλατα ως τυροκομικά, τους ξηρούς καρπούς μεταποιημένους και τα οπωροκηπευτικά παρομοίως, συσκευασμένα, αποξηραμένα, σε κομπόστες, μαρμελάδες κλπ.
Έτσι θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας, και θα ωφελήσουν και τους καταναλωτές πουλώντας τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές τα ιδιοπαρασκευάσματά τους και δε θα τα ξανά πουλήσουν σε τιμές κοντά στο κόστος παραγωγής τους, στους καιροσκόπους μεσάζοντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου