Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ορθολογισμός και φιλελευθερισμός.

Ορθολογίζομαι σημαίνει στην κυριολεξία, ότι σκέπτομαι ορθά. Ορθά σκέπτομαι, αλλά ως προς ποιοι σημείο αναφοράς;

Με σημείο αναφοράς τον φιλελευθερισμό, όπως τέθηκε από τον κόμη, πρέπει να δούμε τις λογικές σκέψεις που μπορούμε να κάνουμε, όσον αφορά την φιλία-αγάπη προς την ελευθερία, προς ποία κατεύθυνση αναφέρεται, υπέρ της εργοδοσίας, υπέρ των φορέων της εργασίας ή υπέρ αμφοτέρων;

Σας θυμίζω το πείραμα του Άγγλου σοσιαλιστή βιομήχανου Όουεν, ο οποίος, αντίθετα προς τους συναδέλφους του που άφηναν τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε τρώγλες και χωρίς τη δυνατότητα μόρφωσης, ο ίδιος, τους κατασκεύασε σπίτια, σχολεία, θέατρα και τους παραχώρησε εξαίρετες συνθήκες διαβίωσης.

Όμως, οι εργαζόμενοί του, δεν φρόντισαν να καταβάλλουν προσπάθειες, να ανεβάσουν την παραγωγικότητά και την αποδοτικότητα, σε ανάλογο επίπεδο, ώστε να υπερκαλύπτουν το κόστος των συνολικών δαπανών της παραγωγής και τ’ έξοδα διαβίωσής τους.

Μ’ αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει ο σοσιαλιστής-κοινωνιστής εργοδότης βιομήχανος Όουεν. Λέγεται ότι το πείραμά του το επανέλαβε και στην Αμερική, με το ίδιο ατυχές αποτέλεσμα.

Στην πρώτη περίπτωση των ανάλγητων εργοδοτών βιομήχανων, δυστυχούσαν οι εργαζόμενοι κι οικογένειές τους, όμως ευημερούσαν οι ίδιοι. Με την περίπτωση του Όουεν δεν επιβίωσαν οι επιχειρήσεις του προς ζημία και των εργαζομένων και του ιδίου.

Σας την έσκασα. Δικαίωσα τον κόμη μας…. Όμως το μυστικό της συνταγής ισορροπίας, ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζόμενους μαντεύετε ποια είναι.

Να υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον, σεβασμός κι εμπιστοσύνη, ανάμεσα στην εργοδοσία του κεφαλαίου και τους φορείς της εργασίας.

Να προσέξουν ως κόρην οφθαλμού τις επιχειρήσεις, να τις δυναμώσουν και να τις καταστήσουν ανταγωνιστικές στην σημερινή παγκόσμια-ασύνορη αγορά. Δικαιώνται κι άλλοι συνομιλητές που δεν αποδέχονται τις ηχορευπάνσεις των αντιπαραθέσεων και των δύο μεροληπτικών Άκρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: