Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Με αφορμή τα κινήματα πατάτας κι' άλλων ειδών τροφίμων, για την προστασία παραγωγών και καταναλωτών, σας παρουσιάζω το παρακάτω μπίζνες πλάν σύμπραξης:

Από προσωπική μου εμπειρία σας γνωρίζω τις θέσεις των μεσαζόντων που ευεργετούνται και υποθάλπονται από το καθεστώς της Ελεύθερης Οικονομίας και του Άκρατου Φιλελεύθερου Καπιταλισμού από τη μια μεριά και από την άλλη τις θέσεις και τις αντιδράσεις του ΚΚΕ, για τους συνεταιρισμούς.

Το 1978, ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης συνεταιριστικής ΑΕΒΕ, με 3.000 και πλέον μέλη.

Από μεγάλο εισαγωγέα λοιδορήθηκα, γιατί λόγω της λειτουργίας του Κλαουδάτου και του Μαρινόπουλου, συνένωσα παραδοσιακούς παντοπώλες, γιατί τα πολυκαταστήματα των προαναφερθέντων πωλούσαν εμπορεύματα ακριβότερα από τιμές που αγόραζαν τα μικρομάγαζα.

Μ' αποκάλεσε θρασύτατο κομμούνι που συνένωσα μικρούς επαγγελματίες. Και διερωτήθηκε οργισμένος εις επήκοον παρισταμένων, "προς τί η νίκη μας στο Γράμμο και στο Βίστι, όταν ο κάθ' ένας μπορεί να οργανώνει κολχόζ και σοφλόζ.

Και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη ΔΗΚΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, μου δήλωσε επιτιμητικά, ότι "Οι Συνεταιρισμοί κουβαλούν νερό στους μύλους του Καπιταλισμού". Βεβαίως σήμερα μ' έχουν δικαιώσει με δηλώσεις τους υπέρ των συνεταιριστικών συμπράξεων

1. Δύο οι δρόμοι, για την οριστική λύση της διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να χτυπηθούν ο παρασιτισμός, η αισχροκέρδεια και το υπερβολικό κέρδος. Προτείνουμε δύο συνταγές που μπορούν να προστατεύσουν τον παραγωγό και τον καταναλωτή.

2. Ο ένας είναι θεσμικός. Η ίδια η πολιτεία καθορίζει σταθερές τιμές, όπως γίνεται με τα διατιμημένα προϊόντα κι’ υπηρεσίες, πάνω στο κωδικό των οποίων, υπάρχει και η αναγραφόμενη τιμή, λάβε υπ’ όψη τα τσιγάρα και τα φάρμακα.

3. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύουμε, εκτός από τον παραγωγό και τον καταναλωτή, και όλους τους καταστηματάρχες που δεν μπορούν ν’ ανταγωνισθούν του μεγάλους διαμεσολαβητές που πετυχαίνουν μεγάλες εκπτώσεις λόγω μεγάλων όγκων εμπορευμάτων.

4. Επειδή όμως η καπιταλιστική οικονομία του άκρατου ψευτοφιλελευθερισμού συντηρεί κανόνες υπεροχής υπέρ των κρατούντων, ο δρόμος αυτός έχει ανυπέρβλητες δυσχέρειες. Οι έχοντες και κατέχοντες με νύχια και με δόντια δεν θα το επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

5. Μια δυνατότητα που θα έλυνε το πρόβλημα είναι, οι φιλολαϊκές δυνάμεις με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αναθεωρητική διαδικασία, να προστατέψουν παραγωγούς, διακινητές και καταναλωτές, δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί οι προοδευτικές αυτές δυνάμεις δεν «αθροίζονται πολιτικά», όπως διατείνεται η Αλέκα Παπαρρήγα.

6. Επομένως δεν απομένει καμιά ελπίδα από τις πολιτικές ηγεσίες, γιατί οι πλούσιοι του Βορρά δεν το θέλουν και οι δήθεν φιλολαϊκές ηγεσίες αδυνατούν να συμφωνήσουν σ’ ένα κοινό σχέδιο δράσης και δεν τ’ επιχειρούν.

7. Είναι γνωστό ότι το παρόν καθεστώς της Ελεύθερης Οικονομίας και του Φιλελεύθερου καπιταλισμού δεν είναι διατιθεμένοι ν’ υποχωρήσουν στην παρασιτική συσσώρευση του πλούτου. Και προκαλούν τις κοινωνικές ανισότητες κι’ οξύνσεις.

8. Ο ζητούμενος, λοιπόν, δρόμος που θα δώσει λύση στην απελευθέρωση και την προστασία των μεγάλων θυμάτων της αγοράς(παραγωγών, αναγκαίων διαμεσολαβητών, ως πρατήρια άμεσης τροφοδοσίας κι’ επαφής των οικοκυριών και καταναλωτών, είναι οι ίδιοι οι πληττόμενοι-τα θύματα.

9. Επιλέγουμε, επομένως, ένα αναγκαίο αρχικό εργαλείο που θα έχει ένα συμφωνημένο έμβλημα και συνεργατικό εμπορικό τίτλο τη λέξη ΟΣΠΕΚ που σχηματίζεται από τ’ αρχικά των λέξεων: Οργάνωση-Συνεργαζόμενων-Παραγωγών-Εμπόρων-Καταναλωτών.

10. Η ΟΣΠΕΚ αποτελεί την συνισταμένη τριών αποφασιστικών και καθοριστικών ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ. α. Των παραγωγών υλικών αγαθών και πάροχων υπηρεσιών, οι οποίοι θα χρεώνουν μ’ ανταγωνιστικότατες τιμές, σ’ όλα τα πρατήρια-γραφεία άμεσων επαφών με τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θ’ αγοράζουν. Δεν θα παρέχουν εκπτώσεις κρυφές στα πολυκαταστήματα. β. Των συμβεβλημένων καταστημάτων-γραφείων με τους παραγωγούς, άμεσης επαφής των καταναλωτών και γ. των συμβεβλημένων νοικοκυριών-καταναλωτών. 11. Οι τιμές προς τα συμβεβλημένα νοικοκυριά, εμπεριέχουν, α΄ τον ΦΠΑ, για τη λειτουργία των υπηρεσιών μιας Πολιτείας με εκλεγμένους άρχοντες και καθεστώς Άμεσης Δημοκρατίας, ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, β΄ τα σταθερά συν μεταβλητά συν μεταφορικά έξοδα των παραγωγών, γ΄ ένα λογικό κέρδος αυτών, και δ΄ ένα λογικό κέρδος των πρατηριούχων-γραφείων.

12. Στους παραγωγούς συμπεριλαμβάνουμε τους πρωτογενών προϊόντων, τους μεταποιητές και τους εισαγωγείς αναγκαίων προϊόντων. Με τους δύο άλλους συμβαλλόμενους παράγοντες εφαρμόζουν και τηρούν ευλαβικά τους όρους και τις συμφωνίες που απεδέχθησαν μεταξύ τους.

13. Και οι τρεις συνεργαζόμενοι αποτελούν ανεξάρτητες Ενώσεις με καταστατικά και τις αντίστοιχες ιδρυτικές πράξεις και λοιπούς λειτουργικούς όρους, όπως αυτές καθορίζονται από τους αντίστοιχους νόμους που προβλέπονται από τις αντίστοιχες μορφές κοινωνίας-εταιρίας.

14. Η Ένωση Παραγωγών διαθέτει αποθήκες τροφοδοσίας στα αναγκαία διαμερίσματα της χώρας, απ’ όπου τα μέλη των Ενώσεων καταστηματαρχών-γραφείων προμηθεύονται τα είδη και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

15. Οι Ενώσεις νοικοκυριών καταναλωτών, με συνελεύσεις πολυκατοικιών, συνοικιών και χωριών πραγματοποιούν ομαδικές παραγγελίες σε είδη πρώτης ανάγκης και ευρύτατης κατανάλωσης, μέχρι και τις μορφές ενέργειας, για τις οποίες διαπραγματεύονται οι ίδιοι.

16. Κι αυτός ο δρόμος αλληλοστήριξης παραγωγών, εμπόρων καταναλωτών έχει τρομερές δυσλειτουργίες, αλλά με αποφασιστικές και επίμονες προσπάθειες σιγά, σιγά θα στεφθεί από επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: