Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Λεόντεια η ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας

Οι έλληνες του Πόντου έχασαν ακίνητες και κινητές περιουσίες και αφού σφάχτηκαν το 60% τους πέταξαν τσουβαλιασμένους στην πατρίδα τους μόνο με τα σώβρακα. Ενώ οι τούρκοι έφυγαν με το πάσσο τους από την Ελλάδα και με όλα τα κινητά έχητά τους, αφού ξεπούλησαν ό,τι μπόρεσαν από τα ακίνητά τους.

Η ανταλλαγή που δεν ήταν ανταλλαγή αλλά ξεριζωμός ήταν λεόντεια υπέρ των τούρκων. Συγκεκριμένα η περιουσία που αρπάχτηκε από τους διωγμένους έλληνες του Πόντου και ολόκληρης της Μ. Ασίας ανήρχετο σε 1,2 τρις.

Η περιουσία που δεν πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν οι τούρκοι κατά την ονομαζόμενη ανταλλαγή ανήρχετο σε 20 περίπου δις. Και από τα είκοσι αυτά δις μόνον τα 4 δις περιήλθαν στους νόμιμα δικαιούχους πόσφυγες. Τα υπόλοιπα 16 δις τα μούχτωσαν τα γνωστά κοράκια και η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων.

Πριν προλάβουν οι ανταλλάξιμοι πρόσφυγες να φτειάξουν τη ζωή τους με σκληρή δουλειά και να χαρούν τα νέα οικοκυριά που έστησαν στην αγαπημένη τους πατρίδα, υπέστησαν την τριπλή κατοχή 41-44 και τον ξενοκίνητο εμφύλιο 45-49, υφιστάμενοι οδυνηρές πληγές πριν καλά, καλά επουλωθούν οι παληές του ξεριζωμού. Αυτά είναι τα νέα της Αλεξάνδρας και άλλα πολλά που δεν είπαμε και θα πούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: