Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Η ανατροπή των φαύλων και η Τετραφάρμακος του Επίκουρου

Αυτοί που βάλλανε τους πρώτους πασσάλους και οικειοποιήθηκαν τ' αγαθά της γης, θα βάλλουν διόδια και στην αναπνοή και στο κλάσιμο ακόμα. Αυτοί οι ελάχιστοι κάνουν ό,τι τους συμφέρει. Εμείς οι πολλοί ευθυνόμαστε που δεν αντιδρούμε μ' αποτελεσματικούς τρόπους, όπως τους περιγράφει ο εισηγητής του θέματος και ο συνομιλητής Μιλτιάδης. Η βουλημία των αρπακτικών αυξάνει, όσο εμείς αδρανούμε. Μας έχουν μπήξει τη μισή λάμα στη καρωτίδα και μας φοβερίζουν ότι οι "άλλοι" θα μας αποτελειώσουν με την άλλη μισή λάμα. Και συμβιβαζόμαστε. Τους λέμε σφάξτε μας αγάδες μας, να αγιάσουμε. Τους υμνούμε, τους προσκυνούμε και τους δοξάζουμε. Με γειά μας με χαρά μας. Υπάρχει ελπίδα καμιά; Ναι. Είναι η συλλογική αφύπνιση, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση. Συνεχείς αγώνες με στόχο την ανατροπή. Η γη και τ' αγαθά της ανήκουν στους λαούς, στο Εκλογικό Σώμα. Ας απαλλαγούμε από τους γήινους θεούς.

Σας θυμίζω τη τετραφάρμακο του Επίκουρου: "Άφοβον οι θεοί, ανύποπτον ο θάνατος, τ' αγαθόν εύκτητον και το δεινόν ευκαρτέρητον". Επομένως, αγνοείστε τους γήινους θεούς, είναι θρασύδειλοι. Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Άρα, όσο ζούμε, να διεκδικούμε τα γήινα δικαιώματά μας. Τα περεκέτια της γής δεν τα εκχωρούμε σε κανέναν. Το ευκαρτέρητο αναφέρεται στις θυσίες και τους αγώνες για την ανατροπή. Τα αγαθά υλικά και άυλα κατακτώνται δεν χαρίζονται. 

Η πραγματική ερμηνεία του τετραφάρμακου είναι: Οι δημιουργοί μας θεοί δεν θέλουν το κακό μας. Ο θάνατος έρχεται αναπάντοχα, όταν είναι απών δεν μας ενοχλεί και όταν έρχεται δεν τον αντιλαμβανόμαστε. Τα απαραίτητα της ζωής εύκολα τα αποκτούμε και τις όποιες ατυχίες μπορούμε εύκολα να τις υπομείνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: